Mocha en JayJay

Suikerrietvelden en de Afrikaanse maffia

Gisterochtend (vrijdag) trotseerden we het verschrikkelijk drukke verkeer in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. De ene na de andere grote rotonde was chaos en richtingaanwijzers leken niet te bestaan, dus we waren blij toen we eindelijk weer het platteland opreden. Zambia kent prachtige landschappen en de dorpjes met overwegend grasdak hutten geven prachtige sfeerbeelden. We reden langs inheemse bush, suikerrietvelden, bananenplantages en plekken met meer kerken dan inwoners. Het was een lange rit, maar wel mooi, vooral toen het verder naar het oosten steeds bergachtiger werd.

Vrijdagavond verbleven we bij het hele basic Bridge Camp aan de Luangwa River. Aan de overkant zagen we Mozambique liggen en de rivier stond erg laag dit droge seizoen, maar er was gelukkig nog wel water. Nergens in de omgeving was er electriciteit aangelegd, dus we hadden een rustige avond in het donker, voor we vanochtend de laatste etappe in Zambia aflegden.

De Luangwa Rivier

De Luangwa Rivier in het droge winterseizoen

We zitten nu op de camping van Mama Rula’s Bed & Breakfast net buiten Chipata, het stadje aan de grens met Malawi. Om die morgen over te gaan, moeten we US Dollars en Malawi Kwacha hebben voor het betalen van ons visum en het regelen van autopapieren. Door al dat reizen waren we echter de dagen een beetje kwijt en op zaterdag gaan alle banken dicht om 12:00 ’s middags. Uiteraard waren wij er om 12:03. Op de parkeerplaats moest het op zijn gevallen dat we geld wilden wisselen en we werden benaderd door een soort Afrikaans maffia figuur die ons kon helpen. We hadden geen keuze, want morgen is het zondag en dan zijn de banken nog steeds dicht voor we de grens over willen. Binnen no time stonden al zijn vrienden ook om onze auto heen en was het een grote mix van geschreeuw wie er de beste wisselkoers rekende. Gelukkig schrokken ze wat af toen de honden blaften en het is uiteindelijk gelukt om van ons Zambiaans geld af te komen. We hebben er allebei nog steeds hoofdpijn van…

Mocha en JayJay

Mocha en JayJay doen het hartstikke goed tijdens onze road trip!

We gaan zo lekker wat eten en dan is het alweer onze (voorlopig) laatste nacht in Zambia. De tijd is weer voorbij gevlogen! Howard is inmiddels als het goed is ook in Malawi, dus die zien we waarschijnlijk morgen eindelijk weer.

3 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *