Genieten van een wijntje aan het Malawimeer

De Big 5 redenen om naar Malawi te reizen

Ken jij Malawi als dat arme land in Afrika waar zielige kindjes door Unicef worden gered? Of ken jij Malawi vooral als het land van Madonna’s tikkeltje controversiële adopties?
Lees dan snel verder, want er is meer, veel meer! En een groot meer, namelijk het derde grootste in Afrika. Bovendien zijn die kindjes misschien wel de vrolijkste die je ooit zult ontmoeten, want ondanks armoede, zijn de mensen in Malawi erg ambitieus en super gastvrij. En zoals de titel al doet vermoeden, heb je in Malawi ook de Big 5; de droom van elke safari toerist.
Dit kleine Afrikaanse land is vrij onbekend als vakantiebestemming, maar bijzonder en uniek op ieder vlak. Wij zetten de vijf grootste redenen om naar Malawi te reizen hier voor je op een rijtje.

The African map, showing exactly where Malawi is

1.De vriendelijke bevolking van Malawi

Een van de dingen die Malawi uniek maakt, is de vriendelijke bevolking. Het land wordt ook wel het Warme Hart van Afrika genoemd en je zult er snel achter komen waarom. Je wordt overal oprecht welkom geheten met een brede glimlach en de sprankelende ogen van een Malawiaan laten je je voelen alsof jullie al jaren beste vrienden zijn. Iedereen is ook meteen ‘’brother’’ en ‘’sister’’, dus begin er maar niet eens aan om de ingewikkelde familiebanden te begrijpen. Bloedverwant of niet, we zijn samen in Malawi, dus zorgen we goed voor elkaar. En als je hier maar tijdelijk bent, zal men er alles aan doen om je op andere gedachten te brengen. Best gevaarlijk, als je niet van plan bent hier te blijven plakken…

We ontmoetten de oudste vrouw in een dorp in Malawi

Onze vriend Howard stelde ons voor aan zijn grootmoeder, de oudste vrouw in het dorp

Naast vriendelijk en gastvrij, zijn de mensen ook erg trots op hun rijke cultuur. En terecht! De Chewa vormen de grootste groep in Malawi, maar ook de Tumbuka en Yao zijn goed vertegenwoordigd. Elke cultuur kent eigen gebruiken en als je geluk hebt, kun je ergens een traditionele dans bijwonen. Hou je van ritme, kleur en beweging, dan kijk je je ogen uit! Mensen willen ook graag hun verhalen delen, wat een van de beste manieren is om een land en haar bevolking echt te leren kennen. Zodra iemand begint te vertellen, schuiven er uit het hele dorp mensen aan en iedereen die wil, draagt ook bij aan het verhaal. Dit kan lang duren, dus zorg dat je een goed plekje in de schaduw van een grote Baobab boom weet te vinden!

2. Lake Malawi

Wat oppervlakte betreft, is Lake Malawi met 29.600 km² het derde grootste meer in Afrika. Het is langgerekt, wat betekent dat je tijdens je reis naar Malawi kunt relaxen aan een grote variatie natuurlijke baaien. Op de goudgele stranden in het zuiden en de hagelwitte stranden in het midden, is er altijd wat bijzonders te beleven. Elke ochtend komen de lokale vissers met hun houten kano’s (hier bekend als ‘bwato’) terug met de vangst van die nacht. De vis wordt ter plekke verkocht en vervolgens schoongemaakt en in de dorpen op het vuur klaargemaakt voor de lunch. De kleinere vissoorten worden in de zon gedroogd en ’s avonds bij de ‘nsima’ (maïs pap) gegeten met wat verse groenten.

Dilo met een lokale visser aan het Malawimeer

Deze lokale visser vertelde Dilo uitgebreid over de vis uit Lake Malawi

Verder naar het noorden, vind je vooral grote rotsen aan Lake Malawi. Het water is hier echt kraakhelder en je kunt je vanaf de kant al verwonderen over de kleurige visjes waar Malawi zo bekend om is; de cichliden. Een groot deel van de zevenhonderd verschillende soorten, zijn nergens anders ter wereld te vinden. Behalve in aquaria bij de liefhebbers, voor wie de cichliden een goede reputatie hebben door hun mooie uiterlijk en bijzondere gedrag.

Zwemmen en kayaken zijn populaire activiteiten aan Lake Malawi. Als je wilt, is er altijd wel een lokale visser met een iets grotere boot te vinden, die je tegen een klein bedrag meeneemt naar een van de eilandjes. Hier kun je heerlijk snorkelen en genieten van de bijzondere vogels, waaronder de indrukwekkende Afrikaanse zeearend!

3. Het prettige klimaat van Malawi

De kleurrijke Vorkstaart scharrelaar is een van onze favoriete vogels!

De kleurrijke Vorkstaartscharrelaar is het hele jaar te bewonderen

We zitten hier niet ver van de evenaar vandaan, wat betekent dat de zon veel schijnt en dat het lekker warm is! Het verschilt een beetje per regio, maar gemiddeld is het het hele jaar door tussen de 25 en 30 °C overdag en ’s nachts in de winter wordt het niet kouder dan rond de 15 °C. Aan het Malawimeer en de zuidelijke binnenlanden is het iets warmer en op de hoogvlaktes wat kouder (neem daar in de winter zeker een dikke trui mee!), maar over het algemeen krijgt iedereen hier een glimlach van het weer.

Mensen vragen vaak wat de beste tijd van het jaar is om naar Malawi te reizen. Hoe cliché dat ook klinkt, het hangt er echt vanaf wat je het belangrijkste vindt. Kom je vooral om zoveel mogelijk wildlife te spotten? Dan zijn september en oktober de beste maanden. Dit is het einde van het droge seizoen, waardoor de meeste dieren regelmatig bij die paar overgebleven waterplaatsen of rivieren zullen opduiken. Bovendien is de begroeiing dan kaal, waardoor je verder de bush in kunt kijken. Mooiere landschappen met veel bloemen en meer vogels, vind je juist tijdens het natte seizoen van november tot april. De iets koelere winter van mei tot augustus is dan weer ideaal voor outdoor activiteiten zoals hiken, mountainbiken en paardrijden.

Goed om te weten: de temperatuur van het water in het Malawimeer is het hele jaar door geschikt om te zwemmen!

4. Het beste van Afrika op korte afstanden

Als je wel eens in populaire Afrikaanse vakantielanden als Tanzania, Kenia of Zuid Afrika bent geweest, weet je dat je vaak uren per dag in de auto moet zitten of zelfs binnelandse vluchten neemt, om vervolgens alsnog maar een beperkt deel van het land te zien. Malawi is voor Afrikaanse begrippen een klein land, ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Hierdoor kun je tijdens een gemiddelde vakantie alle hoogtepunten en veel extra’s verkennen, zonder je te hoeven haasten. En ook zonder overal in de rij te hoeven staan! Er zijn nog maar weinig mensen die voor hun vakantie naar Malawi komen en de afwezigheid van massatoerisme zorgt er voor dat je vaak heerlijk in alle vrijheid kunt genieten van al dat moois.

Genieten van het uitzicht in Malawi

In Malawi kun je op ontzettend veel plekken genieten van prachtige uitzichten over het landschap

De hoofdwegen zijn overal goed begaanbaar, maar verder ligt er weinig asfalt en kan het vooral tijdens en vlak na het natte seizoen langer duren dan Google Maps aangeeft. Als je de meest pure kant en unieke plekjes van Malawi wilt ervaren, is het dan ook zeker aan te raden om uitgebreid advies in te winnen of om lekker relaxt met een gids op reis te gaan.

5. Malawi is opnieuw een Big 5 safari bestemming

Olifant en nijlpaarden

Zowel olifanten als nijlpaarden vind je in Malawi in overvloed

De laatste, maar zeker niet de minste reden om een reis naar Malawi te boeken, is de schitterende natuur. Je kunt elk uur door een totaal ander landschap rijden met steeds weer nieuwe adembenemende uitzichten. Ook zijn er een aantal geweldige nationale parken en wildreservaten te bezoeken, elk met een eigen verhaal. Helaas heeft enorme armoede er in het verleden voor gezorgd dat mensen gedwongen waren om dieren te stropen. Meestal om het vlees te kunnen eten, maar vaak ook om hun kleinschalige landbouw te beschermen tegen de wildlife.

Gelukkig is er de laatste jaren ontzettend veel verbeterd. De lokale overheid is gaan samenwerken met internationale natuurbeschermingsorganisaties zoals African Parks en IFAW. Het resultaat is dat er tegenwoordig nauwelijks meer gestroopt wordt. Steeds meer locals ervaren juist de waarde van ecotoerisme, doordat men er een baan door krijgt. De natuur herstelt en met hier en daar wat hulp, keren veel diersoorten weer in grote aantallen terug. Olifanten, buffels en luipaarden zijn nooit helemaal weg geweest en met de herintroducties van neushoorns en leeuwen, is het nu op safari in Malawi weer mogelijk om de volledige Big 5 te spotten.

Maar focus niet alleen op de Big 5! De zebra’s, giraffen, nijlpaarden, cheeta’s, gnoe’s, wrattenzwijnen en veel verschillende antilope soorten zijn net zo mooi. En vergeet de gevederde wildlife niet, want met ongeveer 650 verschillende vogelsoorten, is Malawi voor zowel beginnende als ervaren vogelaars ook een paradijs. Denk er aan om je camera en verrekijker mee te nemen!

Bonus reden voor liefhebbers van een lekker bakkie (zoals wij!): de koffie van Malawi behoort tot de beste in Afrika en dit geldt zeker ook voor de lokale thee. We nemen je graag mee op een tour door de plantages, uiteraard gevolgd door een proeverij!

Ben jij klaar om je hart te verliezen? Dan zien we je graag binnenkort in Malawi!

Dilo en Hessel

Dilo (links) en Hessel aan het water op de Viphya hoogvlakte

 

5 replies
 1. Griet
  Griet says:

  Nog een bonus reden is dat jullie de gasten meenemen op avontuur in het mooie en inderdaad onbekende Malawi. Wat een mooi land!

  Reply
 2. Monique Hezemans
  Monique Hezemans says:

  Wat mooi geschreven, ik was gewoon even in Malawi 😊….heerlijk die rust, het kleinschalige, de vriendelijke mensen….het lijkt me een heerlijk land!

  Reply

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] contact met ons op voor meer informatie over jouw ideale privésafari. Of lees onze andere blog ”De Big 5 redenen om naar Malawi te reizen” om meer te leren over dit charmante […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *